Vastuullisuus ja ympäristö

Kulmalan Puutarhoilla noudatetaan kaikkia toimintaamme liittyviä asetuksia, määräyksiä ja hyviä toimintatapoja just prikulleen eikä vain sinne päin, emmekä todistetusti sorsi työntekijöitämme yhtikäs mitenkään. Tästä nyt voisi kirjoittaa paljon ja tunteella, mutta ehkä on parempi antaa puolueettomien osapuolien auditointien, sertifikaattien ja tutkimusten puhua puolestamme. 

Täytämme IP-Sigill Kasvikset, Työehdot ja Ilmasto-sertifikaattien vaatimukset. Lisätietoa tämän sivun perälllä.

Jos sinulla on kysyttävää tai haluat lisätietoja vastuulliseen toimintaamme liittyen, niin vastaamme mielellämme!

Vähemmän harmain askelin kohti vihreämpää tulevaisuutta!

Teemme jatkuvasti töitä hiilijalanjälkemme pienentämiseksi. Tulevaisuuden suunnitelmamme ovat suuria, mutta pysytään nyt vielä nykyhetkessä:

  • Käyttämämme sähkö on 100 % vesivoimalla tuotettua
  • Tuotamme lämpöä 100 % uusiutuvasta energiasta, kahdessa hakelaitoksessamme
  • Emme käytä hiilidioksidilannoitusta, vaan puhdasta kanankakkaa
  • Kuljetuksemme käyttävät biodieseliä

Jos sinulla on kysyttävää hiilijalanjäljestä tai muuten vaan, niin ota reippaasti yhteyttä – vastaamme ilomielin.

Kasvihuonetuotantomme hiilijalanjäljet

Hiilijalanjälkilaskelmat on tuottanut ProAgria. Laskelmiin on huomioitu sähkö, lämpö, hiilidioksidi, taimet, lannoitteet, kasvualusta, pakkaukset, kuljetukset sekä jätteet.

Vertailun vuoksi mukana on Luonnonvarakeskuksen 2019 -raportin keskimääräiset CO2e-lukemat. Huomioithan, että luvut eivät ole suoraan verrannollisia, johtuen tapauskohtaisista eroista – joten ne ovat suuntaa-antavia.

Hiilijalanjälki ilmoitetaan kilogrammat CO2e* vuodessa. Kursiivissa huomioita ProAgrian laskelmaraportista.

*Hiilidioksidiekvivalentti (lyhenne CO2-ekv.tai CO2e) on ilmastotieteessä käytetty suure, joka kuvaa ihmisen tuottamien kasvihuonekaasujen ilmastovaikutusta. Keskiverto suomalaisen hiilijalanjälki on 10 300 kg CO2e vuodessa.

Luomukurkku

1 kpl kurkkua: 0,24 kg
1 kg kurkkua: 0,96 kg (2,0 kg)

 

  •  Yhden tuotteen painoksi on laskettu 250 g, koska kurkun pitää vähintään painaa sen verran. Normaalisti tuotettu kurkku painaa enemmän kuin 250 g.
  • Luke 2019 raportin perusteella keskimäärin kurkun hiilipäästöt ovat 2,0 kg CO2 -ekvivalenttia /kg ja Lassen Luomu kurkun hiilipäästöt ovat puolta pienemmät.

Luomusalaatit ja -yrtit

1 kpl salaatti/yrtti 0,37 kg
1 kg salaatti/yrtti: 1,84 kg (2,5 kg)

 

  • Verrattaessa Lassen Luomun salaattien ja yrttien hiilipäästöjä Luken tutkimuksessa, jossa tulossa hieman päälle 2,5 kg CO2-ekvivalenttia / kg kohden, niin Lassen Luomu tuottaa vähemmän hiilipäästöjä.
  • Yhden tuotteen painoksi on laskettu 200 g, koska salaatti tai yrtti lähtee myyntiin ruukun kanssa.
  • Kasvihuonetuotannon hiilipäästötutkimuksia on melko vähän. Luken 2019 tutkimuksessa käsiteltiin vain tavanomaisesti tuotettuja ruukkusalaatteja. Lisäksi tässä laskennassa yhdistetään ruukkusalaatin tuotantoon tammenlehti- ja jääsalaattien tuotanto sekä yrttien tuotanto. Yrttituotannon vaikutus tuloksiin on pieni.

Luomukirsikkatomaatit

1 luomukirsikkatomaattirasia (250 g): 0,396 kg
1 kg luomukirsikkatomaattia: 1,58 kg (3,0 kg)

 

  •  Luke 2019 raportin perusteella keskimäärin tomaatin hiilipäästöt ovat noin 3,0 kg CO2 -ekvivalenttia /kg, joka on suurempi kuin Lassen luomukirsikkatomaatti.

IP-sertifikaatit

IP-sertifiointi on tarkoitettu alkutuotantoyrityksille, joiden asiakkaat edellyttävät puolueetonta, kolmannen osapuolen sertifioimaa tuotantoa.

IP standardin omistaa ruotsalainen Sigll Kvalitetssystem Ab. Suomessa standardin paikallisena asiamiehenä toimii Puutarhaliitto. Auditoinnit suoritetaan sertifiointilaitoksen toimesta suomeksi ja ruotsiksi.

Sertifikaattiemme voimassaolot voit varmistaa Puutarhaliiton sivulta: Puutarhaliitto.fi/ip-sertifiointi/

IP Kasvikset Perussertifiointi

Tuoteturvallisuuden varmentava sertifikaatti kattaa kurkut, tomatit, salaatit ja yrtit.

Puutarhaliitto.fi/ip-perussertifiointi/

IP Sigill Kasvikset + IP Ilmasto 

Sigill-tason sertifioinnissa keskitytään tuoteturvallisuuden ja ympäristövastuullisuuden varmentamiseen. Sertifikaattit kattavat salaatit, yrtit, kurkut ja kirsikkatomaatit.

Puutarhaliitto.fi/ip-sigill/

IP Työehdot

Sertifikaatti varmentaa, että puutarhalla noudatetaan alaan liittyviä työehtosopimuksia ja turvataan työntekijöiden työturvallisuus.

Puutarhaliitto.fi/ip-tyoehdot/